DEĞERLİ KOMŞULARIMIZA DUYURULUR

Değerli Komşularımız,

Son günlerde ülkemizde gerçekleşen depremler neticesinde tüm vatandaşlarımızı deprem korkusu sarmış ve Kentsel Dönüşüm yine gündemimize gelmiştir.

Hepimizin de bildiği gibi içerisinde yaşadığımız Akpınar Mahallemizdeki binalarımız 2019-2007 ve 1999 deprem yönetmeliklerinden önce inşaa edildiği için depreme dayanıksız olarak niteleneceği aşikardır.
Son günlerde bazı komşularımız derneğimize ve muhtarlığımıza gelerek; “Binalarımızın riskli olduğunu ifade edip, gerektiğinde ilgili kurumlardan binalarımızın riskli olduğunun tespitini yaptırarak kentsel dönüşümü hızlandırabilirmiyiz?” diye soruları bizlere sormaktadırlar.
Bunu yapmak tabiki de mümkün. Tüm hak sahiplerinin bu tespiti yaptırmaya yetkisi vardır.

Deprem için riskli bina tespiti yapıldıktan sonraki süreç, 27 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 6306 Sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte açıklanmaktadır.
Bu kanun kısaca şöyle demektedir;

1- Riskli tespit edilen bina sakinlerine binanın 60 gün içerisinde boşaltılması tebliğ edilir.
2- 60 gün içerisinde bina boşaltılmaz ise ilgili kurumlar tarafından elektrik, su ve doğalgazı kesilir.
3- Bina hala boşaltılmadı ise kolluk kuvvetleri yardımıyla binanın boşaltılması sağlanır.
4- Bina boşaltıldıktan sonra kat malikleri tarafından binanın yıkılması talep edilir.
5- Eğer kat malikleri binayı yıkmaz ise bağlı bulunduğu belediye ekipleri tarafından binanın yıkımı gerçekleştirilir.
6- Yıkılan binanın tüm masrafları kat maliklerinden tahsil edilir.
7- Bina yıkıldıktan sonra arsa vasfına dönüşmüş olacaktır.
8- Eğer Kentsel Dönüşüm kapsamında proje çalışması başlamadığı taktirde boşaltılarak yıkılan binanın kat maliklerine hiç bir şekilde kira yardımı yapılmamaktadır.

Bu bilgiler neticesinde komşularımız dernek ofisimize yada muhtarlık binamıza gelerek bilgi alabilirler. Tüm komşularımıza saygılarımızı sunarız.